Salt hareket suçları nelerdir?
Saf eylem suçları: Bunlar, tamamlandığında hiçbir sonuç aranmayan suçlardır. Örneğin, aile dokunulmazlığının ihlali ve hakaret suçu. Sonraki suçlar: Yasal tanımın, eylemden ayrılabilir bir sonucun ortaya çıkmasını gerektirdiği suçlara sonraki suçlar denir.
Bağlı hareketli suç nedir örnek?
Örneğin yağma suçu bir mobil suçtur. Yağma suçunun yasal tanımı, cebir veya tehditle el koymayı ifade eder. Sayfa 40 ´ Seçim suçları: Suçun yasal tanımında birbirinin alternatifi olarak gösterilen, birden fazla fiille işlenebilen suçlara seçim suçları denir.
Sırf hareket suçu nedir örnek?
Hukuki tanımlamada sonuç unsuru olarak yer almayan suçlara “saf eylem suçları” denir. Saf eylem suçları, fiilin gerçekleştirilmesiyle tamamlanır. Örneğin hakaret suçunda (madde 125), suç, saldırgan söz ve davranışların işlenmesiyle tamamlanır.
4 suç Unsuru Nedir?
2.
Salt hareket ne demek?
Saf eylem suçları, yani suçun fiili işleyerek tamamlandığı suçlar. Ancak, bu suçlar için, yaptırım tedbirleri bölünebilirse, teşebbüs mümkündür. Saf ihmal suçları, teşebbüs edilen suçlar.
Birini ifşalamak suç mu?
İletişimin gizliliğini ihlal suçu, özel hayata ve gizliliğe karşı işlenen suçlar arasında temel suçtur. Bu suç türü, gizli kalması beklenen kişiler arasında yapılan iletişimlerin/mesajların içeriğini ifşa etme, dinleme ve okuma gibi eylemleri cezalandırır.
Hırsızlık serbest hareketli suç mu?
Hırsızlık suçunda, icra takibi gerekir. Hırsızlık suçunda, mal sahibinin başkasının malını almaya razı olmaması hareket özgürlüğüne karşı bir suçtur. Hırsızlık suçu ani bir suç olarak kabul edilir.
Neneticeli suçlar nelerdir?
Yasal tanımında sonuçları olan suçlara “sonuçsal suçlar” denir. Sonraki suçlar ancak yasal tanımındaki sonuç gerçekleştiğinde tamamlanır. Örneğin, kasten adam öldürme (md. 81) ve kasten yaralama (md. 86) suçları sonraki suçlardır.
Taksirli suç ne demek?
İhmal suçları, dikkat ve özen yükümlülüğünü göz ardı ederek işlenen eylemlerden kaynaklanır. Bu suçlar, ihmal kasıtlı olsa bile, kişi tahmin ettiği sonucu istemese bile ağır cezai yaptırımlarla sonuçlanabilir.
Mütemadi suçlar nelerdir?
Sürekli suçlar (Continuous crimes) Kasten adam öldürme suçu, fiili ölüm sonucunun gerçekleşmesiyle sona erer. Sürekli suçlar ise kanunda belirtilen fiillerin işlenmesiyle tamamlanan, sadece fiilin icrası devam eden suç türleridir.
İrtikap suçu nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun 250. maddesinde tanımlanan gasp, kamu görevlisinin, görevinin verdiği nüfuzu, kendisine veya başkasına yarar sağlayacak şekilde kötüye kullanması veya böyle bir vaatte bulunmasıdır.
Kastın nedir?
Ceza hukukunun teknik anlamında, niyet basitçe bir suç işlemek amacıyla hareket etme isteğidir. Kastın iki yönü vardır: bilmek ve istemek. Niyetin bilme yönü, suçun yasal tanımının tüm nesnel unsurlarının gerçek bilgisini gerektirir.
Salt hareket suçu nedir?
Salt fiili suçlarda, eylemin gerçekleştirilmesi veya ihmalin meydana gelmesi halinde suç işlenmiş olur. Başka bir sonuç veya zarar beklenmez.
Beyaz hüküm nedir?
Sahtecilik, resmi belgelerin tahrif edilmesi, rüşvet, zimmete para geçirme, kaçakçılık, yolsuzluk, güveni kötüye kullanma vb. yüksek sosyal statü ve prestije sahip kişiler tarafından gerçekleştirilen suçlardır. Ekonomik suç, kişilerin örneğin aşağıdaki suçları işleyerek cezai yaptırımları ihlal etmesiyle oluşur:
Karma suç nedir?
Karma suç, farklı hukuki değerleri koruyan normların, birincil ve yardımcı normlar arasındaki ilişkiden doğan diğer açık bileşimlerin kapsamına girmeyen suçları düzenlediği ve aralarında aynı olayda uygulanabilir görünen temel veya ağırlaştırıcı nedensellik bağının bulunmadığı bir durumdur.
Gönüllü vazgeçme hangi suçlarda uygulanır?
Örneğin, bıçak alarak mağdurun işyerine yağma suçunu işlemeye giden failin, mağduru tehdit etmeden veya işyerinde şiddet kullanmadan, suçun işlenmesinden gönüllü olarak vazgeçmesi halinde fail hakkında gönüllü vazgeçme hükümleri uygulanır.
Salt ihmal suçu nedir?
(Örnek: Birini birkaç kez bıçaklayarak öldürmek.) Bu, “yasaklanmış” bir emrin ihlalidir. Hukuk sistemi tarafından emredilen davranışa uyulmazsa, bu “saf ihmal suçu”dur; davranış ihmalkar ise, bu “ihmalkar uygulama suçu”dur.
Neneticeli suçlar nelerdir?
Yasal tanımında sonuçları olan suçlara “sonuçsal suçlar” denir. Sonraki suçlar ancak yasal tanımındaki sonuç gerçekleştiğinde tamamlanır. Örneğin, kasten adam öldürme (md. 81) ve kasten yaralama (md. 86) suçları sonraki suçlardır.
Adi suçlar nelerdir?
Bu nedenle basit suçların (zimmet, irtikap, gasp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas) soruşturulmasında özel yasal düzenlemeler dikkate alınır.