2 tane soyadı olur mu?
Madde 17 – (Değişik: -2009/14848 K.) Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır. Ancak, evlendirme memuruna veya nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunmak suretiyle kocasının soyadından önce kendi soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı olan kadın, bu haktan ancak bir soyadı için yararlanabilir.
Çift soyadı nasıl alınır?
Kadının soyadına ilişkin yasal düzenlemeler: Kadın, evlilik memuruna veya nüfus dairesine başvuruda bulunur ve ardından her iki soyadını birlikte kullanabilir. Daha önce evlenmiş ve ikinci bir soyadı almış kadınlar için, iki soyadından biri yeni kocanın soyadıyla birlikte kullanılabilir.
Çift soyadı ne zaman çıktı?
Türkiye’deki durum. Türkiye’de 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu’na ve 2001 yılında yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu’na göre evlenen kadınlar eşlerinin soyadını almak zorundaydı ancak 2014’teki değişiklikle isteğe bağlı olarak doğum soyadları da kullanılabiliyor.
Çift soyadı nasıl yazılır?
Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesi gereği; Kadın evlendikten sonra kocasının soyadının yanı sıra kendi soyadını da kullanabilir. Ancak her iki soyadını da kullanmak isteyen kadın için koşul: Önce gelen soyadının kocasının soyadı olması.
Kadınlar çift soyadı kullanabilir mi?
Anayasa Mahkemesi’nin Parlamento’ya yeni bir yasal düzenleme yapması için verdiği son tarihin geçen Ocak ayında dolduğu ve bu durumun şimdiye kadar herhangi bir olumsuz sonuç doğurmadığı belirtiliyor. Bu konuda şunları söyledi: “Yönetmelikler hala yürürlükte, bu da bir kadının hem soyadını hem de kocasının soyadını kullanabileceği anlamına geliyor.”
En çok soyadı nedir?
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 1 milyon 580 bin 313 kişinin kullandığı “Yılmaz”, Türkiye’de en çok kullanılan soyadı oldu. “Yılmaz” soyadını sırasıyla “Kaya” ve “Demir” soyadları takip etti.
Soyadı değiştirme ücreti ne kadar?
Vekaletname Pul: 96,60 TL (Davada avukat vasıtasıyla temsil yapılması halinde bu ücret ödenir.) Avukatlık Ücreti: 60,80 TL (Davada avukat vasıtasıyla temsil yapılması halinde bu ücret ödenir.) 3 Mayıs 2023
Kişi istediği soyadı alabilir mi?
Başvuru, ilgili kişi veya temsilcisi tarafından da yapılabilir ve bu kişi, ad ve/veya soyadı değişikliğine ilişkin bilgileri içeren bir vekaletname sunacaktır. Aynı ikamet yerinde yaşayan bir ailenin reşit çocukları, soyadı değişikliği başvurusunu ebeveynleriyle birlikte yapabilirler.
Evlenince soyadı değiştirme zorunlu mu?
Soyadının bu özelliğinin yasal olarak sadece erkekler için tanınması, kadınlara karşı ayrımcılığa ve eşler arasında eşitsizliğe yol açıyor. “Bir kadın evlilik süresince kendi soyadını kullanmaya devam etmek isterse, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına göre artık dava açmasına gerek kalmıyor” dedi.
Çift soyisim kalktı mı?
2.1. Anayasa Mahkemesi’nin Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesini iptal etmesiyle, kadının evlendiğinde kocasının soyadını alma zorunluluğu 28 Ocak 2024 tarihinden itibaren kaldırılmıştır.
En uzun soyadı nedir?
Öte yandan 50 harfli “Ay yıldızlı al bayrağı taşıyan kahraman evlatların” soyadı ise Türkçe’nin en uzun soyadı olarak kabul ediliyor.
Hangi soyisimler alınamaz?
Müstehcen ve gülünç soyadları, kabile, yabancı ırk ve millet adları, rütbe ve devlet hizmetini belirten adların soyadı olarak kullanılması yasaktır.
Atatürk’ün soyadı nedir?
21 Haziran 1934 tarih ve 2525 sayılı Soyadı Kanunu’nun kabul edilmesinin ardından Mustafa Kemal’e, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 24 Kasım 1934 tarih ve 2587 sayılı Kanunu ile Atatürk soyadı verildi.
Ad soyad mı isim soyisim mi?
LAST NAME KELİMESİNİN ANLAMI Gerçek isimden sonra gelen ve herkesin hatırlamaya yardımcı olan aile, aile adı, soyadı, soyadı gibi isim anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla soyadı olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı soyadı olarak olmalıdır.
İki soyadı olan yazar kaynakçada nasıl gösterilir?
İki yazarlı atıf: İki yazar, editör veya çevirmen varsa soyadları arasına “ve” yazılır.
Çocuk hem annenin hem babanın soyadını alabilir mi?
Yukarıda ele aldığımız Yargıtay Genel Kurulu kararlarına göre, ana ve baba boşanmış olsalar bile çocuk evlilik içerisinde doğmuş sayılır ve aile soyadını taşımaya devam eder. (TMK/321) Bu kural emredici olup, kanaatimizce çocuğun farklı bir soyadı alması mümkün değildir.
Kişi istediği soyadı alabilir mi?
Başvuru, ilgili kişi veya temsilcisi tarafından da yapılabilir ve bu kişi, ad ve/veya soyadı değişikliğine ilişkin bilgileri içeren bir vekaletname sunacaktır. Aynı ikamet yerinde yaşayan bir ailenin reşit çocukları, soyadı değişikliği başvurusunu ebeveynleriyle birlikte yapabilirler.
Hangisi soyadı olarak verilmez?
Madde 3 – Rütbe ve memuriyet adları, kabile, yabancı ırk ve millet adları ile genel adaba uymayan, çirkin ve gülünç soyadları kullanılamaz.
Hangi soyadları alınamaz?
Müstehcen ve gülünç soyadları, kabile, yabancı ırk ve millet adları, rütbe ve devlet hizmetini belirten adların soyadı olarak kullanılması yasaktır.